Makramé

Egyre több helyen találkozunk makramékkal, ami talán a nagymama régi falvédőjére hasonlít, de ma már használják dekorációnak, illetve használati tárgyakat is készítenek ezzel a technikával. De honnan is indult a makramé és hogyan használjuk a napjainkban?

Történészek szerint arab takácsok alkalmazták először a technikát a 13. században. A csomókat a szövés befejezéseként használták pl. törölközőknél, fátylaknál. Aztán a 14. és 15. században oltárdíszként használták Franciaországban és Olaszországban. A csomózás az idők folyamán feledésbe ment, csak a tengerészek folytatták és használták a technikát. Első reneszánszát a 19. század végén élte, a többi kézimunka elterjedésével egyidőben. Az 1960-as 70-es években jelent meg ez a csomózási technika már a lakberendezésben is.

A makramé sokat változott az idők során. Bár a vezérmotívuma még mindig ugyanaz, a mai tervezők sokféle anyaghoz használhatják, és kreativitásuknak köszönhetően egyre újabb területen találkozunk makramé tárgyakkal.

A makramét leginkább a skandináv, retró és bohém stílusú otthonokban és vendéglátó egységekben fedezhetjük fel. 

Makramé technikával készül falvédő, térelválasztó, függöny, lámpabúra, faliképet, virág és mécsestartót, díszpárnát és már erősebb anyagból ülőalkalmatosságot is „csomóznak”. Innen látható, hogy a felhasználási módja szinte végtelen. A lakberendezésen kívül a divatban is megjelent és táskák, fülbevalók, ruhák készülnek ezzel az egyszerű mégis díszes módszerrel.

A Pinteresten millió példát lehet találni és a csomózási technikákat is szépen bemutatja egy-egy tervező. Ha saját kezűleg szeretnéd elkészíteni makramédat, több workshop és youtube videó segít az elkészítésében, de már számtalan helyen megtalálhatóak a kész alkotások is. 

Ha inspirálódnál, összegyűjtöttem pár képet a Pinteresten amit itt tudsz megnézni.

Dóra